SKLADEM, DOPORUČUJEME NEOTÁLET s nákupem dosud nejvýhodnějších Windows 7 Professional, které jsou k dispozici za výhodné ceny. Nabídka platí pouze do vyprodání zásob!

Historie druhotného softwaru

03. 07. 2013

Růst Výhodného Softwaru rok po rozhodnutí Evropského soudu

Přesně před rokem vydal Soudní dvůr Evropské unie s konečnou platností povolení k obchodování s druhotnými / nevyužitými softwarovými licencemi. Prodeje licencí se za poslední rok v B2B zdesetinásobily. Před rokem bylo v průměru deset nových zákazníků týdně, kteří se rozhodli pro nákup druhotného softwaru, dnes jsou to již desítky zákazníků každý den.

„Toto rozhodnutí bylo významným milníkem pro volné obchodování se softwarem v celé Evropě. Konečně jsme se zbavili nesnesitelné právní šedé zóny, která dovolila vytvářet pochybnosti nákupu druhotných softwarových licencí a nahrávala obchodním praktikám softwarových výrobců, kteří zastrašovali zákazníky v masivním měřítku."

O růstu druhotného softwaru vypovídá také fakt, že Výhodný Software bude brzy slavit svého 16.000 zákazníka.

02. 05. 2013

Výhodné softwarové licence v ČR

V květnu 2013 mohl konečně odstartovat první internetový obchod s druhotnými softwarovými licencemi v České republice. Výhodný Software nabízí nejpoužívanější softwarové licence od společnosti Microsoft za velmi příznivé ceny. Jako první poskytovatel softwaru z druhé ruky spustil obchod pro širokou veřejnost, která se již nenechá výrobci zastrašit.

Nákup použitého softwaru přináší okamžité úspory, které je možné investovat do zlepšení IT infrastruktury, do optimalizace procesů, nebo do vždy potřebného vzdělávání lidských zdrojů. Když se na rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie podíváme jinou optikou, může to v konečném důsledku znamenat i vytvoření nových pracovních míst v České republice i v dalších regionech.

03. 07. 2012

Triumfální vítězství

Soudní dvůr EU dává zelenou svobodnému obchodování se softwarovými licencemi, a to jak licencím na hmotných nosičích CD-ROM a DVD, tak licencím zakoupeným on-line. Rozhodnutí Soudního dvora také vytváří pro celou Evropskou unii právní jistotu a je jím umožněno svobodné a přirozené vytváření konkurence na trhu. Především zákazníci tak konečně mohou těžit z nižších cen softwaru.

Právní základ pro obchodování poskytuje ve směrnici EU 2009/24/ES takzvaná "zásada vyčerpání", podle které se autorské právo výrobce vyčerpá v okamžiku, kdy licenci prodá. Výrobce tedy může z prodeje svého produktu profitovat pouze jednou a dotyčná licence je pak „uvolněna pro každé další rozšiřování“. Výklad rozsudku si můžete přečíst ve článku Rozsudek Soudního dvora Evropské unie k softwarovým licencím nebo v článku Triumfální vítězství, které vám podá vysvětlení rozsudku v kostce.

O tomto rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie budeme v budoucnu hovořit jako o historickém, protože přináší obrovské změny do života výrobců a uživatelů softwaru. Při obchodování ve velkých objemech můžeme počítat s dalšími významnými úsporami nákladů jak pro malé a střední podniky, tak pro velké, či nadnárodní společnosti. Podle našeho názoru může toto rozhodnutí výrazným způsobem akcelerovat rozvoj obchodování s nevyužitým softwarem i na českém trhu."

Vytváříme nový trh s levnějším software

Blýská se na lepší časy – softwarové licence lze díky pravomocnému rozhodnutí SDEU u prodejce legitimně nakoupit o 50 % levněji než u samotných výrobců. Ti však vidí ohrožení svého obchodního modelu a proti prodejcům se snaží zasahovat. Co by bylo při koupi ojetého auta naprosto nemyslitelné, to je v softwarové branži už léta zcela běžné – mnozí výrobci se pomocí rigidních licenčních ujednání pokoušejí znemožnit další prodej svých programů. Zda to je z právního hlediska v pořádku, o tom se konečně rozhodne v Lucemburku.

2008–2012

V zajetí softwarového giganta

Drtivá většina uživatelů a společností používá komerční software, který je rok od roku dražší. To je zapříčeněno faktem, že softwaroví giganti nemají přímou konkurenci a je jim tak umožněno diktovat vysoké koncové ceny svým zákazníkům.

V roce 2008 se však rodí jednoduchá, ale geniální myšlenka, která má za cíl zastavit cenovou politiku gigantů a bojovat za levnější trh se softwarovými licencemi. Snahou je vytvořit zcela nový trh a tím nabídnout skutečnou alternativu k těmto monopolním praktikám. První skutečné obchody začínají v roce 2009 publikovat média | článek |.

Myšlenka Výhodného Softwaru je jednoduchá – odkoupit nadbytečné licence, které již nejsou potřebné, a nabídnout je zákazníkům, kteří je mohou nadále smysluplně využívat, a to za zlomek jejich původní ceny."